
Gdy planujesz rozpocząć działalność gospodarczą związaną z obrotem lub produkcją żywności, musisz zadbać o odpowiednie standardy

Na straży zachowywania odpowiednich norm oraz – więcej w serwisie – przepisów stoją systemy przygotowane przez profesjonalistów oraz stosowane przez wszystkie osoby, które mają styczność z środkami spożywczymi.Haccp pozwala eliminować realne zagrożenia
Haccp jest systemem, którego zadaniem okazuje się rozpoznawanie oraz określenie niebezpieczeństw, jakie mogą mieć miejsce w dowolnym etapie produkowania czy transportowania żywności. System pozwala również znaleźć metody na ograniczenie miejsc zagrożenia oraz zapewnienia artykułom spożywczym idealnej jakości pozostającej w zgodzie z bezpieczeństwem i higieną. Na tę chwilę koniecznością wdrażania systemu haccp obejmowane bywają wszystkie ośrodki, które zajmują się produkcją lub rozprowadzaniem artykułów spożywczych. W każdym zakładzie jest powołany określony zespół, który zajmuje się określaniem zagrożeń, eliminowaniem ich i prowadzeniem odpowiednich raportów.
IFS – europejski standard, który pomaga nawiązać współpracę handlową

Kanonem bezpieczeństwa żywności, jaki ściśle nawiązuje do Haccp jest Ifs. Jest to międzynarodowy wzorzec, jaki został opracowany z początkiem XXI wieku w celu ujednolicenia zasad i wytycznych, jakimi oceniani mieli być dostawcy produktów żywnościowych. Wdrożenie standardu Ifs wymaga wcześniejszego wprowadzenia systemu Haccp, jak także przeprowadzenia dokumentacji pochodzenia zaopatrzenia oraz oznaczenia oraz eliminowania zagrożeń związanych z higieną żywności. Standard IFS (ifs – więcej…) cieszy się sporym uznaniem w Niemczech oraz Francji, przez co bywa w tych krajach bardzo przestrzegany.
Wyślij swoich pracowników na kursy
Zarówno właściciele przedsiębiorstw zajmujących się produkcją i obrotem żywnością, jak ich pracownicy, mają możliwość uczestniczyć w szkoleniach oraz kursach dotyczących wprowadzania systemów bezpieczeństwa i higieny żywności. Na wspomnianych szkoleniach można otrzymać wiele ciekawych wiadomości dotyczących norm i standardów mających zastosowanie przy pracy z żywnością, jak także przyszykować się do wdrażania systemu w swoim przedsiębiorstwie.